News

EBRD: 77 miliona evra izdvojeno za podršku razvoju preduzeća u Srbiji i regionu

Fond za proširenje preduzeća (ENEF) počeo je sa radom u Srbiji i na Zapadnom Balkanu sa budžetom od 77 miliona evra, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Direktor EBRD-a za Srbiju Mateo Patrone rekao je na predstavljanju ENEF-a da će Fondom upravljati EBRD i da će ulagati u kapital malih i srednjih preduzeća i obezbeđivati dodatna sredstva kroz prodaju obveznica i druge oblike finansiranja. .
– Fond je stvoren da investira u preduzeća sa visokim potencijalom za rast u svim oblastima, a posebno su interesantna poljoprivredna preduzeća u Srbiji – rekao je Patrone.
Kako je saopšteno na prezentaciji ENEF-a, ulaganjem u kapital preduzeća, Fond će steći udeo od 20 do 35 odsto u tom preduzeću, početi da njime suupravlja, a tri do sedam godina kasnije prodati udeo. .
Patrone je napomenuo da su početni budžet za ENEF od 38,5 miliona evra obezbedili EBRD, Evropska investiciona banka i nemački DEG fond, dodajući da je EBRD pristala da udvostruči taj iznos.
Patrone je izrazio očekivanje da će početni budžet u narednoj godini biti povećan na 55 miliona evra, kako bi 110 miliona evra bilo stavljeno na raspolaganje malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu za povećanje kapitala i finansiranje.
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je ENEF Fond za razvoj preduzeća i inovacije Zapadnog Balkana – VB EDIF, koji sufinansira EU.
– MSP predstavljaju okosnicu srpske privrede, a podrška njihovom razvoju omogućava da taj sektor postane pokretač privrednog rasta. Evropska komisija je obezbedila 11 miliona evra – rekao je Devenport.
Planirano je da se kroz novi program podrške obezbedi 145 miliona evra početnog kapitala, čime će se stvoriti fond do 300 miliona evra za mala i srednja preduzeća, rečeno je na skupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *